Automaat spoelen

 

Slecht schakelgedrag

Maar liefst 90% van de schakelklachten met een automatische transmissie wordt veroorzaakt door vervuiling die ontstaat bij normale slijtage en gebruik. Slecht schakelen, bonken, slippen, een schommelend toerental, verhoogd brandstofverbruik, het disfunctioneren of zelfs volledig dienst weigeren van de automaatbak; zeer bekende klachten bij automatische transmissies. De oorzaak? Vervuilde en verouderde ATF. 

 

 

Long-Life betekent niet ‘voor altijd’

Veel autofabrikanten geven aan dat de af-fabriek gevulde long-life ATF nooit vervangen hoeft te worden. Bij JMB geloven we dat gebruik van long-life de verversingstermijnen weliswaar kan oprekken maar dat gebruik ervan geen vrijbrief is om de ATF nooit meer te verversen! De praktijk wijst uit dat veel automatische transmissies op den duur slecht schakelgedrag vertonen. De automatische transmissie is één van de zwaarst belaste onderdelen van de auto. ATF is daarmee één van de smeermiddelen die aan de meest extreme omstandigheden wordt blootgesteld. Zeer hoge thermische belastingvan ATF bij optrekken en remmen, een sportieve rijstijl en zware belasting door rijden met een aanhanger of caravan hebben grote invloed op de levensduur van het smeermiddel. Een afbraakproces waarbij de olie zuur wordt, er vuil ontstaat en het smerende vermogen van de ATF afneemt is onvermijdelijk. Zuren en vuil tasten de onderdelen in de automaatbak aan en op den duur zal het verminderd smerend vermogen het slijtageproces verder bevorderen. De klachten die hierbij ontstaan zijn zeer hinderlijk en kunnen uiteindelijk leiden tot het vol- ledig dienst weigeren van de automaatbak, zelfs bij vrij nieuwe auto’s met een lage kilometerstand. 

 

De oplossing voor deze klachten ligt in een doeltreffend eenvoudig apparaat; de Kroon-Oil PowerFlush spoelautomaat. Deze geavanceerde machine spoelt, reinigt en ververst de automatische transmissie zeer snel en effectief. Schakelklachten, veroorzaakt door vervuiling, kunnen eenvoudig worden verholpen. Ook wanneer er nog geen klachten zijn, is het zinvol om de automatische transmissie preventief te laten ‘powerflushen’ om dure reparaties in de toekomst te voorkomen. Na de PowerFlush behandeling schakelt en functioneert de automatische transmissie in de meeste gevallen weer als nieuw!

 

 

Kroon-Oil PowerFlush methode

De Kroon-Oil PowerFlush methode maakt het mogelijk om op een geavanceerde en innovatieve manier automatische transmissies en stuurbekrachtigingssystemen te spoelen, te reinigen en volledig te voorzien van verse vloeistof. Dit alles gebeurt zeer effectief bij minimale inspanning en zonder knoeien. Doordat de machine via de retourleiding in serie wordt aangesloten op het oliecircuit, circuleert de ATF door de transmissie en de spoelautomaat. Spoelen gebeurt op een dynamische manier waarbij de oude vloeistof in combinatie met een krachtige reiniger door het hele systeem, inclusief de koppelomvormer, wordt gepompt bij draaiende motor. Door tijdens het spoelen alle versnellingen van de automaat te bedienen wordt het volledige systeem van A tot Z gereinigd. Met de speciale adapter is het ook mogelijk om op eenvoudige wijze het complete stuurbekrachtigingssysteem te spoelen en te voorzien van verse vloeistof.

De PowerFlush spoelautomaat bevat twee gescheiden en doorzichtige oliereservoirs, één voor de vuile olie en één voor de verse olie. Bekijk het reinigingsproces met eigen ogen en verbaas u over de hoeveelheid vuil die vrijkomt tijdens het proces! Na het spoelen wordt het oliecircuit van de transmissie volledig leeggepompt, inclusief koppelomvormer, oliekoeler en alle leidingen en opgevangen in het vuile oliereservoir. Vervolgens wordt exact de juiste hoeveelheid verse ATF via het verse oliereservoir teruggepompt in het systeem.

Bij ‘verversen’ op de ouderwetse manier wordt slechts 30 tot 40% van de oude ATF vervangen door nieuwe ATF vloei- stof. Bijkomend gevaar van deze ouderwetse methode, is verergering van de klachten door losgeweekt vuil wegens het hoog reinigend vermogen van de nieuwe ATF. Met behulp van de PowerFlush methode wordt in minder tijd en met minder geknoei het volledige systeem gereinigd en ververst en het maximaal haalbare resultaat bereikt. In bijna alle gevallen verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon en worden dure reparaties en/of revisies voorkomen. 

 

Voordelen Kroon-Oil PowerFlush

• Effectieve reiniging van het volledige oliecircuit van de automatische transmissie. Inclusief oliekoeler, koppelomvormer, kleppen en oliekanaaltjes van het schakelbrein en olieleidingen.

 • Het volledige oliecircuit wordt voorzien van verse ATF

 • Geen vermenging van oude en verse ATF

 • Transparant reinigingsproces waarbij de hoeveelheid

  vrijgekomen vuil zichtbaar is

 • Het oliecircuit wordt gelijkmatig en volledig vrij van

  lucht gevuld met een hoogwaardige synthetische long- life ATF met de juiste specificaties zoals voorgeschre- ven door de fabrikant (zie www.kroon-oil.nl voor het juiste smeeradvies)

 • Nieuwe ATF zorgt voor betere smering en dus minder slijtage

 • Nieuwe ATF elimineert overmatig slippen waardoor minder warmteontwikkeling ontstaat met als resultaat een beter schakelgedrag en een lager brandstofver- bruik

 • Het Kroon-Oil PowerFlush systeem werkt zeer efficiënt, gebruiksvriendelijk en milieuvriendelijk

 • Door de ingebouwde oliekoeler, kan de verse ATF op elke gewenste olietemperatuur gebracht worden zodat het systeem gevuld en gepeild kan worden volgens de opgegeven vul- en peilvoorschriften van de autofabrikant

 • Geschikt voor alle automaatbakken, ook voor CVT’s en DCT’s

 • Met speciale adapter ook geschikt voor spoelen, reinigen en verversen van stuurbekrachtigingssystemen